Kampeermiddelen

Kampeermiddelen

Waar ga je mee kamperen? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend en hangt af van wat je leuk vindt en wat je eraan wilt besteden. Wij hebben in de loop der jaren diverse opties uitgeprobeerd en op deze pagina staan onze ervaringen en motivatie voor de keuzes, gegroepeerd naar diverse aspecten (algemeen, onderweg, kort/lang verblijf) . Doe er je voordeel mee.

Vooraf

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren bij het kamperen en dat bepaalt je keuze. Voor ons geldt dat we het hele jaar door willen kamperen, soms echt rondtrekken (we stonden tijdens de zomervakantie van 2002 op 15 verschillende campings) en soms staan we een week op een plek.

Vooral buiten de zomer betekent dat, dat we toch wel graag wat comfortabele leefruimte hebben (soms met kachel) en extra plaats is natuurijk ook nodig voor onze honden. Lichtgewicht kamperen is dus niet echt onze keuze.

Voeg daarbij dat we het liefste “onder doek” kamperen en dan snap je onze voorkeur wel.

Algemeen

We zijn begonnen met tenten, maar noodgedwongen ooit overgestapt op een camper en caravan. Slapen op een luchtbed bleek niet vol te houden en dan moet je toch wat anders. Jaren later ontdekten we dat er inmiddels prima vervangers zijn voor een luchtbed op de grond in de vorm van opblaasbare veldbedden (kijk hiervoor bij Decathlon) en dus konden we weer terug naar een tent.

Dat werd deze keer dan wel een speciale Australische outdoor OZ-Tent en dat is met stip de beste die ik ooit gehad heb. Het is geen tent die je koopt omdat je wel eens een keertje wil proberen of tentkamperen leuk is, maar dat geldt natuurlijk ook voor een camper, caravan of off-road trailer.

Om te proberen hoe het bevalt kun je genoeg simpele en niet te dure tentjes kopen en campers en caravans zijn te huur. Dat is beslist aan te raden en als het blijkt te bevallen, kun je op zoek gaan naar je “next level” uitrusting.

De vergelijking hieonder is dus tussen onze 4 favoriete kampeermiddelen die we elk een aantal jaren gebruikt hebben of nog gebruiken.

De tent is een OZ-Tent model RV-5. , gemaakt van “rip stop canvas” op een aluminium frame. Ingepakt is de zak 2 meter lang, dus die moet je wel ergens kwijt kunnen (bijvoorbeeld op het dak van je auto). Maar het grote voordeel is dat je deze tent ook echt binnen 30 s hebt staan. En er zijn talloze uitbreidingen verkrijgbaar. Niet goedkoop, maar bijzonder handig en doordacht.

De camper was een oude Dethleff opbouw op een Fiat auto, lekker compact (5.5 m lang) die we tegenkwamen op zoek naar een caravan. Echt hard rijden was er niet bij, maar we kwamen er overal mee. Het was een basic camper zonder echte luxe, maar dat vinden wij geen probleem. Er zaten goede bedden in, een keuken, koelkast en toilet en meer heb je ook niet nodig.

De caravan was een Adria Unica 431-DD (4 persoons) met dezelfde zaken als de camper, alleen allemaal wat nieuwer en beter.

Onze nieuwste aanwinst is een Conqueror UEV-390 off-road trailer, eigenlijk een “bad ass” vouwwagen met een keuken, grote koelkast en veel opbergruimte die altijd gemakkelijk bereikbaar zijn en bovenop een forse daktent, zodat je je beddengoed kunt laten liggen.

Onderweg

 

Kort verblijf

 

Lang verblijf