Groen Bivak

nunspeetcrewElke keer als ik weer een het inpakken ben tijdens het voor- of najaar, krijg ik wel een keer de vraag wat er nou eigenlijk zo leuk is aan dat Groene Bivak, dat ik er de kou en soms regen voor trotseer. Daarom zal ik dat hier proberen uit te leggen. Het Groene Bivak is begonnen als een een activiteit van de SRS.

De Surplus Radio Society, kortweg SRS, is een vereniging van radioamateurs die geïnteresseerd zijn in oude (professionele) radioapparatuur. De vereniging is opgericht in 1994.

In 2004 ben ik voor het eerst “op bezoek” geweest bij de najaarsvelddagen op camping Hazendonk in Kootwijkerbroek. Die velddagen worden in het voor- en najaar georganiseerd en zijn altijd een mix van gezelligheid en natuurlijk veel hobby.

P1000310Het is natuurlijk niet zo vreemd dat een groot deel van de apparatuur afkomstig is uit het leger en vaak uit voertuigen. Daarom zijn er nogal wat SRS-ers die deze hobby combineren met het hebben van een oud legervoertuig. De velddagen zijn daarom meestal een mix van caravans, campers en “leger kampeerspul”.

Ik vond het zo gezellig, dat ik eigenlijk direct verkocht was en toen ik in 2006 zelf de hand wist te leggen op oude zendapparatuur ben ik direct lid geworden. Tja en dan ga je op zoek naar accessoires en dan beland je bij diverse dumpzaken, die nog veel meer mooie spullen hebben.

P1020662En dus kocht ik stokken om masten van te maken, een enkeldaks tentje en daarna een supermooie tent van het Zwitserse leger (zo goed als nieuw uit 1985) en meer. De velddagen zijn een heerlijke combinatie van kamperen en lekker rommelen met de radio’s.

Omdat het bloed natuurlijk kruipt waar het niet gaan kan, bedachten sommige leden dat het nog leuker zou zijn om bovendien ook eens een kamp te organiseren met alleen maar “groen spul” en dat werd het Groene Bivak. Officieel alleen toegankelijk voor “uiterlijk originele legervoertuigen en/of kampeermiddelen”, hoewel de organisatie in de praktijk wel een oogje dichtknijpt. Eigenlijk zouden we ook geen elektriek uit “de muur” mogen gebruiken, maar dat is wel heeeeel makkelijk.

img06In 2007 stonden we in oktober op de camping zelf. Ik had alleen het “plastic bolletje” en wat zeiltjes en het was koud! in 2008 stonden we op het “SRS veld” ernaast en in 2009 ging het niet door.

Maar in 2010 werd het Groene Bivak op aandrang van wat leden weer nieuw leven ingeblazen door Anton (PA0AVS). Hij regelde voor het eerst het “Zwarte Veldje” in Nunspeet, wat sindsdien de vaste stek is.

Sindsdien is er nu ook in april een voorjaarsversie van het Groene Bivak, gewoon omdat we één keer per jaar wel erg weinig vonden. Dat geeft wel aan hoe populair het is onder de deelnemers. Er is ook een echte harde kern, die al sinds jaar en dag meegaat (helemaal bovenaan staat een foto met de deelnemers tijdens de eerste keer in Nunspeet in 2010).

De sfeer is altijd uitstekend, de plek is fantastisch qua ligging. Het enige nadeel is dat we vlak naast de A28 zitten, maar die hoor ik na een half uur eigenlijk al niet meer. Ook voor de honden is het een heerlijke omgeving om te wandelen.

20151009_102127En het blijft een prachtig gezicht, al dat “groene” antieke spul tussen de bomen. Voor alle duidelijkheid: we zijn geen “weekend soldiers”, wapens en uniformen zijn niet toegestaan, maar legerjassen (super waterdicht) en allerlei ander spul wel.

 

20151001_210257Vaak met een knipoog, zoals wel blijkt uit de kist met hondevoer (Nariz proof).

Met ingang van 2017 ben ik geen lid meer van de SRS en wordt het Groene Bivak georganiseerd door de Army Radio Club (ARC). De gezelligheid zal daar echter niet onder leiden.20151009_101955