Veron Pinkster Kamp 2017 – nog 17 dagen

Vandaag viel hij in de bus: de machtiging van het Agentschap Telecom voor het gebruik van de speciale roepnaam PA6VPK voor de Kampradio voor het komende VPK.

Een radioamateur krijgt een eigen roepnaam die uniek is in de hele wereld. Net zoals vliegtuigen en schepen valt de radioamateurdienst, zoals de officiële naam luidt, onder de internationale wetgeving en daarin is onder andere geregeld welke roepletters per land gebruikt moeten worden. Nederlandse roepnamen beginnen met o.a. PA, PB enz., zo heb je PD5485 als scheepsnaam, PH XYZ als vliegtuig en bijv. PA3DWJ als radioamateur.

Vroeger kon je aan de eerste tekens ook zien om wat voor type machtiging het ging (mijn PA3 komt uit de tijd dat dat nog betekende dat ik het moeilijkste technische en morse examen heb gedaan) en ook de laatste letters werden gewoon toegewezen. Tegenwoordig kun je zelf een keuze maken uit een aantal mogelijkheden wat misschien wel leuker is, maar het er niet duidelijker op maakt.

Voor speciale gelegenheden kan een speciale roepnaam aangevraagd worden. In de beginjaren van het VPK gebruikte men PA6AA (omdat de roepnaam van het Veron verenigingsstation PA0AA was), maar sinds 1981 is het PA6VPK.

Morgen wat over de geschiedenis van de Kampradio in de afgelopen 20 jaar.