Veron Pinkster Kamp 2017 – nog 9 dagen

Vanaf de eerste keer dat ik de Kampradio verzorgde, was dat inclusief de 80 meter band. Dat was vroeger misschien ook nog echt interessant, maar inmiddels was het al een beetje een verplicht nummertje. Er waren altijd wel wat inmelders op 80, maar het hield niet over.

Totdat ik ook belangstelling kreeg voor oude (dump)apparatuur en een GRC-9 aanschafte. Het leek me al snel een leuk idee om die eens mee te nemen naar het VPK en daar de 80 meter verbindingen mee te doen. Dat was in 2006 en dat sloeg aan! Het was vooraf aangekondigd en er waren diverse amateurs die een oude zendontvanger meenamen: een GRC-9 of een scheepsradio. Maar ook als je geen oude spullen had, was dat geen probleem, want het verkeer ging wel in AM (amplitude modulatie) in plaats van het tegenwoordig gebruikte SSB (enkelzijband), maar ook moderne apparatuur kan in AM werken.

De mooiste stunt was in 2007 toen ik het hele station met een accu in een bolderkarretje zette en de kamprondes vanaf diverse plaatsen op de camping draaide. Het leverde zelfs een foto op die op de voorkant van de Electron kwam.

Het aantal QSO’s (verbindingen) op 80 meter nam ineens weer toe en elk jaar wordt er belangstellend geïnformeerd of ik de GRC-9 weer bij me heb. Vaak wel, maar dit jaar niet, want dan heb ik diverse SEMs bij me: ook dumpapparatuur, maar nieuwer (uit de jaren 50/60).

Omdat het zo druk en gezellig werd tijdens de Kamprondes, vond ik het extra jammer als het VPK weer voorbij was. Toen er daarom door een communicatiefoutje nog een Kampronde in het programma stond om 16:30 op 2e Pinksterdag, heb ik die daarom gewoon gedraaid en het was nog best druk. Gekscherend vroeg iemand of er dan ook nog een avondronde kwam. Vooruit maar, waarom niet. En daarbij meldden zich op 80 meter ook nog amateurs in die inmiddels al weer thuis zaten.

Inmiddels zijn de rondes na afloop van het VPK vaste prik: om 16:30 voor de “die hards” die nog tot dinsdag blijven en om 23:30 als Kampradio sluiting, waarbij het de bedoeling is tot na middernacht door te gaan, want dan vervalt de speciale roepnaam en sluit ik af onder mijn eigen roepnaam.