Veron Pinkster Kamp 2017 – nog 7 dagen

Dit weekeinde ben ik aan het sleutelen geweest met de antennes op de auto. Op het VPK ga ik wel weer mastjes neerzetten, maar ik wil ook graag onderweg verbindingen kunnen maken. Bovendien ben ik met een fatsoenlijke antenne vanaf de aankomst tot vlak voor mijn vertrek QRV (= standby). Bij aankomst begin ik toch eerst met de tent en voor het vertrek zijn de masten vaak al opgeruimd.

De Hustler is een Amerikaanse antenne die bestaat uit een ondermast waarop je per band een straler (spoel met verstelbare spriet) kunt monteren, Ik heb er ooit eens een aangeschaft met stralers voor 80, 40 en 20m.

Op de foto zit de 80m straler op de ondermast geschroefd en de andere liggen ernaast. Linksachter ligt de voet. Omdat ik ‘m op mijn “roof rack” wilde zetten, heb ik de voet op een aluminium plaat gemonteerd.

Achter de voet heb ik een PL-259 koppelstuk geschroefd met aan de onderkant een stuk coax naar de voet. Eenmaal gemonteerd kan ik dan een de bovenkant een antennekabel aansluiten. Hier ligt de plaat op z’n rug, de balkjes gaan onder de strippen van het roof rack door en dan zit-ie vast.

En dat ziet er dan zo uit. Hij staat iets links van het midden en helemaal voor in het midden zit de antenne voor 2m en 70cm. Die had ik een beetje verbogen op een kamp, maar hij is nu weer helemaal in orde. Totale hoogte is 5 meter, dus ik kan ‘m niet altijd laten staan.

Na afregelen van de Hustler (door het in- of uitschuiven van de spriet) stond de antenne netjes afgestemd op 3630 kHz, wat de frequentie is van het NederlandsTalig Amateurnet (NTA) en daar heb ik me vandaag ingemeld. Het ging moeizaam (niet zo vreemd met een verticale en in verhouding korte antenne vergeleken met de golflengte van 80m). Uiteindelijk heeft de netleider in Duitsland (DD5LT) me gehoord en bij Fred in Groningen (PE1LMX) was ik 59+10 dB (dat is hard, maar hij heeft een goede antenne).

Elektrisch klopt het nog niet helemaal (ik had last van “terugwerking”, wat betekent dat mijn eigen zendsignaal mijn spraak stoorde), maar het roof rack is ook niet goed geaard en de set ook niet, want die lag los in de auto. Daar kan ik de komende dagen hopelijk nog wat aan doen.

Op het VPK kun je ‘m bekijken!