Veron Pinkster Kamp 2017 – nog 13 dagen

Als ik met mensen praat over het VPK en de Kampradio, krijg ik bijna altijd de vraag of ik “plaatjes draai”. De term wordt geassocieerd met een omroep radiostation in plaats van een amateur radiostation. Dus nee, geen plaatjes, alleen spraak en wel in twee richtingen.

De meeste “radioactiviteit” vindt tijdens het VPK plaats op 145.525 MHz in de 2 meter amateurband en is gericht op het kamp zelf. Dit in tegenstelling tot andere speciale stations, die vaak proberen zoveel mogelijk verbindingen te maken en liefst ook nog zo ver mogelijk (bijvoorbeeld stations vanuit windmolens of tijdens de Sail). De Kampradio zelf is tijdens het VPK ook niet constant aan het zenden. Op de foto staan de zendontvangers in 2012 met van links naar rechts de zendontvanger voor kortegolf (80 m, FT-897), APRS waarmee constant de positie werd uitgezonden en 2 meter (IC-260e)

De keuze voor deze band is ook logisch: sinds jaar en dag heft vrijwel elke radiamateur spullen voor 2 meter, omdat zelfbouw (of ombouw van bijvoorbeeld mobilofoons) daarvoor relatief eenvoudig is en de antennes ook nog hanteerbaar zijn qua afmetingen. De laatste jaren kun je ook volop portofoons kopen voor o.a. 2 meter die nog geen 25 euro kosten.

De activiteiten op de band beginnen vooral op donderdag en vrijdag als er veel deelnemers onderweg zijn en vanuit de auto al een verbinding maken met aanwezigen op het VPK. Dat kunnen bekenden zijn, maar op die dagen prober ik ook zoveel mogelijk standby te zijn om ze vast te verwelkomen. Toen er nog nauwelijks navigatieapparatuur in auto’s zat, was de Kampradio ook vaak behulpzaam bij het “binnenpraten” van deelnemers.

Op vrijdag om 18:00 wordt het VPK sinds een aantal jaren officiëel geopend met een uitzending van de Kampradio, op de foto in 2013 door Koos (PA3BJV), waarbij rechts ook een oude leger zendontvanger (GRC-9) die ik dat jaar gebruikte voor de activiteit op kortegolf (80 m).

Daarna hebben we driemaal daags een Kampronde: de laatste programma aanvullingen, leuke gebeurtenissen, oproepen om uit te vinden of iemand er is en waar hij staat, enz. Daarna volgt dan een riondje, waarin iedereen zich present kan melden of iets vragen of vertellen. Dat present melden is nodig als je een zogenaamde QSL-kaart wilt ontvangen waarmee de verbinding bevestigd wordt.

En soms gebeurt er iets aparts, zoals op deze foto waar ik met een oude leger zendontvanger over het terrein wandelde en ondertussen verbindingen maakte met de aanwezigen (2009, de zendontvanger is een SEM-35)