Veron Pinkster Kamp 2017 – nog 12 dagen

De QSL-kaart van PA6VPK (ter bevestiging van een gemaakte verbinding) ligt inmiddels bij de drukker. Wat mij eraan opviel bij mijn eerste VPK was dat deze geplastificeerd was. Tijdens de eerste kampen was dat niet het geval, maar na een antal jaren werden de kaarten geplastificeerd wat handig was, omdat men ze vaak in of aan de tent hing. En dan konden ze tegen een drupje regen.

Ik heb dat gewoon overgenomen (de eerste keer waren de kaarten ook al klaar natuurlijk) en het is een van die tradities geworden. Sinds ik ze maak, zet ik bovendien een volgnummer op elke kaart en dat zit ook onder het plastic, waardoor elke kaart wel heel uniek wordt. De gegevens van de verbinding komen op een etiket op de achterkant. En dat is nog een heel gepuzzel, want iedereen krijgt in principe één kaart en het nummer wordt bepaald door de eerste verbinding die gemaakt wordt.

Om het nog extra lastig te maken, wil iedereen het liefst minimaal een bevestiging van de eerste verbinding per band en moeten de ingevulde kaarten op volgorde van de suffix (de letters na het cijfer in de roepnaam) liggen omdat dat het makkelijkste zoekt bij het uitdelen.

De eerste keren was het nog handwerk, maar in de loop der jaren heb ik er wat software voor gemaakt die elk jaar weer beter wordt. Bovendien sleep ik niet langer een logge printer met vellen met etiketten mee, maar gebruik ik sinds vorig jaar een klein labelprintertje (geleend van mijn werk). En dat gaat toch handig.

Vorig jaar heb ik 233 verbindingen gelogd met 85 verschillende stations, dus moesten er ook 85 kaarten ingevuld worden. En dan nog bij voorkeur tijdens het VPK, zodat men ze direct mee kon nemen. De meeste verbindingen waren namelijk met kampdeelnemers en als je bedenkt dat er ruim 200 aanwezigen waren inclusief partners en kinderen, dan zijn er toch wel heel veel VPK-ers die de moeite hebben genomen om een verbinding met de Kampradio te maken (en sommigen melden zich bij vrijwel elke ronde even in).

Het leeuwendeel van die verbindingen gebeurt, zoals al eerder vermeld, op de 2 meter band, ook omdat alle amateurs daarop mogen zenden, dus zowel de F (Full) als N (Novice) gelicenceerden. Met een N licentie mag je echter niet op de 80 meterband zenden, wat ook een populaire band is in Nederland (zeer geschikt voor lokaal verkeer, wat hier betekent Nederland en vlak daarbuiten).

De 80 meterband wordt na de 2 meter dan ook het meest gebruikt door de Kampradio: alle informatie wordt ook daar uitgezonden tijdens de rondes en ook daar kan men zich inmelden.