Veron Pinkster Kamp 2017 – nog 11 dagen

“Is dat nog wel van deze tijd?” is een vraag die elke radioamateur wel eens gehoord heeft en dat is ook het geval voor zoiets als de Kampradio. Nou en of, want al heeft bijna iedereen tegenwoordig een (smart) gsm en internet, radioverbindingen blijven anders. Allereerst natuurlijk omdat het onze hobby is en we het dus leuk vinden.

Maar ook omdat het nog steeds uniek is. Je zou kunnen denken dat je met een WhatsApp groep ook onderling kunt communiceren, maar via spraak vind ik het toch veel persoonlijker. En gezien het grote aantal amateurs dat actief is op de Kampfrequentie (al dan niet tijdens de rondes), ben ik niet de enige die er zo over denkt.

Er is natuurlijk wel het nodige veranderd in de afgelopen jaren. De functie van binnenpraat station is minder belangrijk geworden omdat velen een navigatiesysteem hebben. En ook het maken van afspraken of controleren of iemand er al is, gaat vaak per gsm. Maar nog steeds zijn er genoeg amateurs die dat per radio doen. En als het niet lukt, kun je altijd nog je telefoon pakken 🙂 . Ik  roep op weg ben naar het VPK ook altijd op 145.525 MHz zodra ik in de buurt begin te komen. Gewoon om te kijken wie er al is. En als je iemand zoekt, die om de een of andere reden niet antwoordt, is er vaak wel een collega amateur die weet te melden of hij of zij er al is, of verwacht wordt.

Andere wijzigingen zijn er ook: toen ik begon met de Kampradio waren er twee dagelijkse rondes op 2 en 80 meter om 10:00 en 17:00. Vooral de ochtendronde was dan heel kort of verviel, omdat er op zaterdag, zondag en maandag om 10:00 ook vossenjachten beginnen (ook op 2 en/of 80 meter). Bij zo’n jacht moet je één of meer verstopte kleine zendertjes opsporen. En als er dan een paar honderd meter verderop amateurs op dezelfde band gaan zenden met veel meer vermogen, is dat onmogelijk. Dus hielden we het heel kort, of verviel de ronde op die band helemaal.

Daarom heb ik na een paar jaar de aanvangstijden verplaatst naar 9:30 en 16:30. Inmiddels is iedereen er aan gewend en zijn we allemaal blij. Toen dat gebeurde, besloot ik ook een avondronde in te voeren om 22:30, want ik vond die twee rondes per dag wat weinig. De eerste keer was dat spannend: toen ik mijn zendontvanger aanzette, zat de frequentie vol met keuvelende amateurs (het regende en dus zat iedereen lekker bij elkaar onder de diverse luifels en hield via de radio contact). Om 2 minuten voor het begin was er een amateur die zei “we moeten er nu maar even mee ophouden, want dadelijk komt de Kampradio” en prompt werd het stil op de frequentie. Een geweldige ervaring en sindsdien is het dus ook ’s avonds prijs.