Veron Pinkster Kamp 2017 – nog 10 dagen

Toen ik begon met de Kampradio vonden de uitzendingen al jaren plaats op alleen 2 en 80 meter en dus leek het me na de eerste jaren leuk om ook eens met andere banden te experimenteren. In de eerste jaren van de nieuwe eeuw heb ik daarom een aantal keren ook Kamptelevisie gemaakt in de 23 cm amateurband. ATV (amateurtelevisie) is echter een andere tak van sport, waar je wat meer gespecialiseerde apparatuur voor nodig hebt. Gelukkig waren er in die tijd wel wat ATV enthousiasten op het VPK (o.a. PA1FOX, PE!ORG, PA3AZA ) zodat er tegenstations waren en bovendien was het voor anderen ook mogelijk e.e.a. te volgen met een analoge satellietontvanger.

De eerste uitzendingen deed ik met een geleend zendertje van PA3AZA (500 mW en een geïmproviseerde antenne) en daarna 2 jaar met een mooie zender van PA1FOX (35 W). Dat vond ik zo leuk dat ik toen zelf iets gebouwd heb speciaal voor het VPK. In deze kast zaten een zender, ontvanger, voeding en antennerelais en bovendien had ik wat omschakelbare ingangen toegevoegd zodat ik direct met een  camera maar ook vanaf een videorecorder of PC opnames of een PowerPoint presentatie kon uitzenden.

In het begin sleepte ik een draagbare TV mee om te kunnen kijken naar de signalen, maar later heb ik een achteruitrijcamer voor de auto aangeschaft, waarvan het display ook voor mijn ATV spullen bruikbaar was. Tijdens de rondes was ik dan ook in beeld en daarbuiten stond de zaak meestal aan met de roepnaam in beeld en de camera gericht op het pad buiten de camper of caravan.

Op de foto is het duidelijk te zien. De uitzending was in kleur, maar omdat dit een foto is van de ontvangst verder weg, was het signaal wat zwakker en dus alleen nog maar in zwart/wit.

Via Marktplaats heb ik ook nog een eindtrap (max 15W) gekocht, maar mijn zender was niet voldoende om die vol uit te sturen. Bij een meting bleek ik een Watt of 7 uit te zenden, wat toch wel voldoende bleek.

Op deze foto is de opstelling in de voortent van de caravan (waarschijnlijk in 2008) goed te zien. De ATV spullen staan links (monitor, zender en eindtrap. Het cameraatje hangt buiten). Daarnaast zie je nog de zenders voor de andere banden, voedingen en de PC.

Linksonder staat een legerzendontvanger (GRC-9) met een accu voor de voeding. Daarover morgen meer.