V-day -5: QSL-kaarten

Vanaf het begin van het VPK zijn er natuurlijk al QSL-kaarten uitgegeven (voor de niet radioamateurs: dat zijn kaarten die je verstuurt ter bevestiging van een verbinding en die worden door sommigen fanatiek verzameld, vooral als het een kaart van een station met een special roepnaam zoals PA6VPK betreft).

In eerste instantie werd dat ook door de organisatie gedaan en eind jaren 90 waren dat de eerste “computer art” kaarten (van Leo PE1LMU). Toen ik onverwacht inviel voor de kampradio waren de kaarten voor dat jaar al gemaakt.

Ook toen werden ze al (nog?) geplastificeerd; volgens mij een overblijfsel uit de oude tijd dat men ze aan de tent hing en ze dus soms in de regen hingen. Geplastificeerd zijn ze nu nog steeds; dat hoort een beetje bij de VPK-kaart :-).

VPK2000.Toen we in 2000 voor het eerst in Odoorn neerstreken, had ik al met Koos afgesproken dat ik de kaarten voor dat jaar zou maken (hij was waarschijnlijk al lang blij dat hij dat niet óók nog hoefde te regelen).

Ik was niet zo bedreven in de “computer art” en koos dus voor een wat simpeler vorm (die wonderwel bij het logo van ’t Vlintenholt bleek te passen, puur toeval). Wat de kaarten wel apart maakte, was dat er op de achterkant bij de standardtekst per kaart een serienummer vermeld werd en dat zat dus ook onder het plastic. De gegevens van elke verbinding stonden op een sticker die erop geplakt werd, maar elke kaart was door het serienummer echt uniek.

Best uniek, dus dat is sindsdien zo gebleven.qsl2003

Maar naar een paar jaar moesten we toch eens iets nieuws hebben en dus werden de kaarten van 2003 en 2004 gebaseerd op een tekening van m’n dochter Amy (11 jaar in 2003). Hoewel ik ook nog een paar keer een oproep heb gedaan aan kinderen van VPK-gangers om een tekening aan te leveren voor een kaart, heft dat nooit wat opgeleverd. Gezinnen met kinderen hebben het waarschijnlijk te druk met andere activiteiten om naar zo’n “saaie” kampradio te lusteren 🙂 .

QSL2005Tijdens het jubileumkamp in 2005 kwam Remko met het idee een groepsfoto te maken als QSL-kaart. Hij heeft de foto gemaakt, van de call en wat logo’s voorzien en hem toen via de afdrukservice van Albert Heijn laten “drukken”. Ik kon ze dus in Best ophalen, van een sticker voorzien en versturen.

 

QSL2008

Daarna volgden er nog twee “computer art” kaarten (waarschijnlijk ook een beetje uit tijdgebrek) en in 2008 kwam de eerste met een foto gemaakt op het kamp zelf.

Heel veel historie: de oude camper en het bord met de roepnaam (zie de vorige posts), ons prachtige zwerfhondje Venga uit Spanje, die ook vele jaren meeging en niet te vergeten het “stokkenbord” gemaakt door Remko, PE1MEW.

En eigenlijk zijn alle kaarten sindsdien op deze wijze gemaakt, behalve die in 2013, want toen vierde ik mijn derde lustrum als operator van de qsl2013kampradio en dus hadden we een speciale prefix PA15 aangevraagd en de kaart was een collage van alle kaarten van de 14 jaar daarvoor.

Bij het 50e VPK hebben we weer dankbaar gebruik gemaakt van een groepsfoto (zie de post van 23 april).

De kaart van dit jaar (zie post van 1 mei) kun je binnenkort zelf bewonderen tijdens het VPK. En als je er zelf een wilt hebben, moet je zorgen dat je een keer een verbinding maakt met PA6VPK. Maar dat zou geen problem moeten zijn. We treffen elkaar via de ether!