V-day -4: De boekjes

Er zijn in de loop der jaren ook heel wat kampboekjes gemaakt. Hoe het in de vorige eeuw toeging, weet ik niet, maar de eerste keer dat ik er één zag was in 2000.

20160506_111402Het kamp was op het nippertje gered, we begonnen op een hele nieuwe stek en Koos bracht een “Proton” uit. Voorzover mij bekend heeft hij die naam bedacht (met een knipoog naar de naam van het officiële Veronblad “Electron”) . 8 pagina’s bevatten een voorwoord van onze voorzitter (destijds Jan Hordijk), het programma, nieuws over de kampradio en service info. Kopiëren en printen was toen nog niet zo geavanceerd als nu en dus stonden er geen foto’s in.

Dat veranderde in 2004 toen een nieuwe organisatie aantrad: vol goede moed brachten zij ook een boekje van 8 pagina’s uit (waar je op de omslag een artistieke foto ziet van mijn tent en benen). Voor het eerst werd er ook een geocaching event aangekondigd.

20160506_111655In 2005 werd het 40e VPK gehouden en toen kon een feestboekje natuurlijk niet ontbreken. 16 pagina’s maar liefst gevuld met een terugblik (van PA0NAR, die als enige op de oproep om verhalen had gereageerd). Voor de rest was het gevuld met heel veel activiteiten: natuurlijk over de vossenjachten en de kampradio, maar ook over het QSL-bord, feestavond, bingo, Ham-Games, Lampionnentocht, kinderelektronicamiddag,  geocaching, Wifi (voor het eerst!) en de legendarische Rattenjacht. Er werd een hoop georganiseerd dat jaar!

En blijkbaar was het een inspirerend kamp geweest, want in 2005 kwam er weer een 16 pagina’s dikke kampgids uit gevuld met oude en nieuwe activiteiten.

In 2007 was er geen kampgids, in 2008 wel weer. Remko en Herma zorgden er dat jaar voor dat er toch nog een VPK kwam. Dat was het eerste “basiskamp”, waarin de organisatie alleen de basiszaken regelde en de deelnemers alle andere activiteiten. Uiteraard was dat spanned voor de eerste 20160506_110955keer, maar uit de kampgids die ze konden vullen tot weer 16 pagina’s bleek wel dat de opzet werkte. Ik blijf ze altijd dankbaar dat ze dat voor elkaar gebokst hebben.

En sindsdien was het gebeurd met de standaard kampgidsen (in lijn met de versobering), behalve tijdens het 45e en uiteraard 50e feestkamp. Twee keer weer een “Proton” van respectievelijk 12 en maar liefst 28 pagina’s, opgemaakt met moderne hulpmiddelen (bijna een “glossy” te noemen) en voorwoorden van onze huidige voorzitter Remy Denker. Het exemplar van het 50e VPK stond barstensvol met foto’s en verhalen over 50 jaar VPK en zo hoort het natuurlijk ook.

Of en wanneer er nog weer een kampgids uit gaat komen? We zullen het wel zien.