De tenten

Voor een kamp als het Groene Bivak is een goede tent wel fijn omdat het in april en oktober niet altijd even lekker weer is. Heb je lekker weer, dan maakt het allemaal niet zoveel uit, maar dat is anders als het koud en/of nat is.

Het enkeldaks bolletje waar ik mee begonnen ben, was daarom niet zo’n beste keuze: dat eerste jaar was het wel vrij droog, maar koud.

De aanschaf van de Zwitserse legertent een jaar later was een enorme verbetering. Het is de tent links in de header (dit was overigens niet op een Groen Bivak maar tijdens een Mid Winter Rendezvous tussen Kerst en Oud en Nieuw, nog kouder dus). Deze 2-persoons lichtgewicht tent uit 1987 (14 kg, dat is lichtgewicht in legertermen) was zgan toen ik ‘m kocht en het is een vernuftig ding. Hij heeft een A-frame aan de voorkant, dus geen lastige stok in het midden van de opening en is een dubbeldaks tent van winddicht materiaal.

Omdat de buitentent ook echt tot op de grond komt, is-ie goed warm te krijgen. Zoals alle legerspullen is-ie bedoeld om makkelijk op te zetten (en dat is ook het geval), oerdegelijk vergeleken met consumentenspullen en als je ‘m een beetje netjes opvouwt ook weer gemakkelijk in te pakken. Binnen de SRS is-ie erg populair.

En als je ‘m een beetje zorgvuldig op zet, staat-ie ook prachtig strak, Mooi, mooi, mooi.

Maar na wat ervaringen in de winter wilde ik toch graag een tent met sta-hoogte, want als je je tijdens koud (en/of nat weer) in of uit de nodige lagen dikke kleding moet wurmen, is het fijn als dat binnen kan. Daarom was ik zo blij dat ik in 2011 een 6-persoons Russische legertent kon bemachtigen. Enkeldaks, maar mooi dicht geweven doek en wat een ruimte. Bij de eerste keer op het Groene Bivak werd-ie meteen aangeduid als “Het Paleis”.

Door het wat dunnere doek en de aluminium palen is-ie veel lichter en handelbaarder dan bijv. Amerikannse tenten. Hij weegt slechts 20 kg (met notabene een grondzeil op de hele vloer) en het is een van de meest ingenieuze tenten die ik ken. Je hebt maar 16 haringen (pennen) nodig om ‘m op te zetten en dat is zo gebeurd (ca. 20 min, net zo lang als de kleinere Zwitserse).

Uiteraard bedoeld voor Russische omstandigheden zit er een  schoorsteendoorvoer in. Ik heb er een leuke houtkachel bij gevonden en dat werkt super. Ik zal de foto’s van de oude website binnenkort ook toevoegen (als album in de sectie Camping), maar een van de mooiste plaatjes staat helemaal rechts in de header (februari 2013, lekker in de sneeuw).

Met zo’n tent is het dus geen “kramperen” ook al is het weer slecht.

En voor de volledigheid: ik heb vorig jaar ook nog een origineel Nederlands pub-tentje op de kop getikt (tnx Ad, PA3GEF), eigenlijk bedoeld als zeil voor de keuken of zo, of als generatortentje. Maar omdat het in het voorjaar van 2013 zulk mooi weer was tijdens de Voorjaars-velddagen van de SRS heb ik er toen gewoon in geslapen.