De deelnemers

nunspeetcrewDeze foto is van het eerste Groene Bivak in Nunspeet in 2010 en deze SRS-ers zijn er vrijwel elke keer bij. De sfeer wordt uiteraard bepaald door de deelnemers en die is altijd enorm relaxed. Dat zal ook wel de reden zijn dat iedereen altijd probeert een plaatsje in te ruimen in z’n agenda: het Groene Bivak wil je niet missen.

Dat het zo bijzonder is, komt natuurlijk omdat je met een groep gelijkgestemden bent. Iedereen die wel eens naar een “themakamp” is geweest, kan dat beamen. Maar als je bijv. een kamp hebt van 2CV-liefhebbers, heb je meer kans op variatie: de een komt met alleen z’n auto en een tentje, een ander met een enorme luxe camper en de 2CV op een aanhanger “erbij”. Op het Groene Bivak kan dat niet omdat je alleen mee kunt doen met een “uiterlijk origineel groen voertuig en/of groen kampeermiddel” zoals het in de officiële beschrijving staat.

In de praktijk wordt hier soepel mee omgegaan: een enkele keer is er iemand die toevallig geen legertent heeft, maar toch altijd aan allerlei activiteiten deelneemt en dan knijpt de organisatie een oogje toe. Anderen zoals ik zelf hebben geen groene auto, maar die parkeeer je dan zoveel mogelijk aan de rand van het terrein, zodat het centrum groen blijft.

En verder kun je doen wat je wilt: enthousiast met de radio’s aan de slag, veel, heel veel bijkletsen of zoals ik, gewoon lekker genieten van kamperen met je groene spullen en uitgebreid wandelen in een prachtige omgeving. Alles mag, niets moet.

En toen het gebeurde dat Nariz ’s nachts op strooptocht ging, waarbij hij een pan water van een fornuis trok, de vuilniszak van een andere deelnemer molesteerde, een restje eten van de voorzitter verorberde en tenslotte bij een vierde deelnemer in z’n slaapzak kroop, toen werd niemand boos. Ze konden allemaal hartelijk lachen om die schavuit, maar vroegen vriendelijk of ik ‘m in het vervolg toch maar ’s nachts aan de lijn wilde houden. Als dat geen goede sfeer is, weet ik het ook niet meer. Enne… beide honden gaan deze keer uiteraard in ieder geval ’s nachts braaf aan de lijn, ze krijgen genoeg gelegeheid om rond te struinen in het bos tijdens onze wandelingen.