Veron Afdeling Eindhoven Velddagen

20150606_134221

Welkom op de Velddagpagina van de afdeling Eindhoven

Wat zijn de velddagen?

Een van de activiteiten van radioamateurs is het deelenemen aan contesten. Dit zijn wedstrijden, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk verbindingen te maken met andere radioamateurs. Jaarlijks organiseert de IARU (International Amateur Radio Union) wereldwijd onder andere twee contesten op korte golf waarbij je geen gebruik mag maken van het vaste elektriciteitsnet of vaste antennes, velddagen dus. Er is er een voor alleen CW (morse) in het eerste volle weekeinde van juni en een voor Phone (SSB) in het eerste volle weekeinde van september. In juni organiseert de VERON bovendien een eigen velddagcontest op de hogere banden.

Veel VERON afdelingen doen hier aan mee en/of gaan dan met de afdeling kamperen voor de gezelligheid. Zo ook de afdeling Eindhoven, waar het hoofdthema de gezelligheid is en er dus gewoon “stroom uit de muur” beschikbaar is, maar ook ruimte voor specials en experimenten.
Vast onderdeel is de barbecue op zaterdag (eigen etenswaar meenemen, bij voldoende belangstelling verzorgt de afdeling de “vuurvoorziening”).

Meer info:

Wie komen er deze keer?

(Kampeer)Aanmeldingen deze keer graag via Ad (PE1FTV) ivm de barbecue.

 • PE1FTV
 • PE1RXJ (camper, 2 personen)
 • PA3DWJ (misschien, als we op tijd terug zijn van vakantie)

Waar en wanneer?

De eerstvolgende Eindhoven velddagen staan gepland  op  3 – 4 september 2022, op camping Knienseerd. Omdat ik zelf op vakantie ben, regelt Ad (PE1FTV) het een en ander. Meld je svp aan bij hem ivm de bbq; hij verzorgt ook de administratie en afrekening van je campinggeld.

Hopelijk ben ik op zaterdag terug en dan kom ik uiteraard ook nog  even langs.

Attentie hondenliefhebbers: controleer even vooraf of de oude hond van Remy inmiddels verhuisd is, want die is echt gevaarlijk voor andere honden (of laat je hond thuis)!

Aanroep/standby frequenties: Via 145.325 MHz zijn de aanwezigen meestal wel te bereiken als je ingepraat wilt worden of gewoon omdat het leuk is even een QSO te maken. Ik probeer zelf weer vanaf donderdagavond (onderweg en ter plaatse) op PI3EHV QRV zijn.

Specials deze keer?

Frans (PE1RXJ) meldde dat de maan op zaterdag zichtbaar zal zijn, dus ik denk dat hij weer van plan is zijn EME veldopstelling neer te zetten.

Of ik (PA3DWJ) op tijd ben, kun je controleren via aprs.fi. Het zou natuurlijk leuk zijn als iedereen zijn positie via aprs doorgeeft, dan kunnen we zien wie er onderweg of ter plekke is.

Als je geen aprs spullen hebt, kun je gebruik maken van de aprsdroid app op je telefoon.

Meedoen of op bezoek komen?

Dat kan natuurlijk altijd. Voor bezoek is zaterdag de beste dag en je bent ook als bezoeker hartelijk welkom bij de bbq

Wil je mee kamperen en/of barbecuen, dan graag even aanmelden bij de Velddagcommissaris (dat ben ik dus), via een reactie op deze pagina (dan ziet de rest ook wie er komen) of via een email naar  velddag[at]pa3dwj.nl Geef svp bij je aanmelding ook even aan of het in orde is dat ik eventuele namen vermeld ivm met de privacy wetgeving, anders vermeld ik alleen je call.

Verslag Voorjaarsvelddagen 11-12 juni 2022

Zo’n 8 kampeerders  en het nodige bezoek op zaterdag ivm de veiling en barbecue. Eigenlijk niets bijzonders te melden, behalve dat het weer erg gezellig was.

Verslag Najaarsvelddagen 3 -4 september 2021

Het wordt langzamerhand een saai verhaal, maar ook deze keer  was er een leuke opkomst: een stuk of 12 mensen in 3 tenten, 2 caravans en 2 campers en op zaterdag nog wat extra bezoekers.

Het weer was geweldig wat natuurlijk fijn was voor de experimenten van Frans PE1RXJ die weer actief bezig was met EME (moounbouncing) ter voorbereiding van de JOTA.

 

 

Mede dankzij het mooie weer was ook de (aangepaste) barbecue weer een succes en ook toen het allang donker was, werd er nog gezellig nagepraat.

Op zondag heeft Ronald (PD1RJV) de  PI4ZA ronde vanaf de camping gedraaid.

 

Verslag Voorjaarsvelddagen 5 – 6 juni 2021

De velddagen sloten deze keer aan bij het alternatieve Veron Pinkster Kamp van 21 – 25 mei, waarvoor we als afdeling Eindhoven ook op camping Knienseerd stonden (inclusief Kampradio PA6VPK).

Ondanks de corona-beperkingen was er een leuke opkomst (bij het VPK 14 mensen in 2 tenten, 4 caravans en een camper, bij de velddagen 9 mensen in 2 tenten, 2 caravans en 2 campers) en op beide zaterdagen nog extra bezoekers ivm de veiling/verkoop.

Beide keren hielden we een aangepaste barbecue (iedereen met zijn eigen kookgerei naast de tafel, maar de gezelligheid leed daar niet onder)

Verslag Najaarsvelddagen 5 – 6 september 2020

Gelukkig konden we dit jaar toch nog een velddag weekeinde houden na het vervallen van de voorjaarseditie. Uiteraard waren deze dagen in aangepaste vorm wegens de Coronaperikelen: men moest zich vooraf aanmelden, wat iedereen keurig heeft gedaan en ook de zaterdagse barbecue was enigzins aangepast want de afdelingsbarbecue werd niet gebruikt. In plaats daarvan zaten we in een grote cirkel (dat wel) met eigen barbecues.

Uiteindelijk hadden we als overnachtende deelnemers  14 personen en 4 honden in 2 campers, 4 caravans en 2 tenten, op zaterdag nog aangevuld met 4 extra kampeerders in 2 tenten, die niets met de Veron te maken hadden, maar na mijn enthousiaste verhalen wel eens wilde kijken hoe dat er nu aan toe ging en naturlijk ook meegenoten van de barbecue.

Frans (PE1RXJ) was aan het experimenteren met zijn loop en ook Frank (PD4FK) had het een en ander aan antennes opgesteld, samen met het gebruikelijke masten en antennepark van de overige deelenemers.

Op zaterdag hielden we o.l.v Veilingmeester Kees (PE1BEY) een veiling/verkoop, waarvoor nog wat extra bezoek kwam evenals voor de barbeque, wat het totaal op die dag op ongeveer 20 personen bracht.

Het weer werkte ook goed mee (met wat buitjes op donderdag en vrijdag), zodat het als vanouds een gezellig evenement was. Hopelijk kunnen we dat in 2021 weer dunnetjes overdoen.

Verslag Najaarsvelddagen 7 – 8 september 2019

Links en rechts waren er de nodige vaste bezoekers verhinderd, maar gelukkig was de opkomst nog ruim voldoende.

4 caravans, 2 campers en 1 tent (de mijne 🙂 ) met daarin 11 mensen en 3 honden vormden de kern en zaterdag kwamen er nog zo’n 10 bezoekers om te genieten van het mooie weer en de gezelligheid.

Frans (PE1RXJ) was weer lekker bezig met EME (moon bouncing) en de afsluitende barbecue was als altijd reuze gezellig.

Op deze foto zie je links de mast die Frans gebruikte voor zijn 38 (of zo) elements 70 cm antenne waarmee hij de maan “bestraalde”.

Het vierkante hokje was een aanhanger die hij gebruikte als shack. Rechts daarvan mijn masten met ZS6BKW antenne en Veronvlag en op de auto een mastje met 2 meter antenne en “Twents ros”

Weer een geslaagd wekeinde.

Verslag Voorjaarsvelddagen 1 – 2 juni 2019

Deze keer zaten we een week voor het VPK, dus we konden mooi proefdraaien met geweldig weer.

Bovendien hadden we een veiling op het veld met Kees PE1BEY als Veilingmeester. Tijdens de veiling kreeg campingeigenaar Remy een presentje als dank voor al 15 keer gastvrije ontvangst (en dat het inmiddels al de 17e keer was, mocht de pret niet drukken.

Centraal op het veld stond Rob PE1ITR met zijn mooie mast, zodat we tijdens de gezellige bbq ook nog een mooi uitzicht hadden.

Ik heb niet precies bijgehouden wie er waren, maar het waren ongeveer 1 camper, 3 caravans en 4 tenten (jawel, deze keer veel “hardcore” kampeerders) met total zo’n 12 mensen en nog een stuk of 10 bezoekers.

Verslag Najaarsvelddagen 1 – 2 september 2018

Er waren nogal wat vaste bezoekers die andere “verplichtingen” hadden deze keer, dus we stonden met zo’n 6 man (PA0GRI, PE1BEY, PH3NK, PA0R, PA3DWJ) op Camping Knienseerd. Het weer was in ieder geval geweldig, dus we konden naar hartenlust experimenteren (vooral met kampeerspullen 🙂 ).

Het idee van Gerard (PA0GRI) om in plaats van de vervallen “SRS GRC-9” dag een eigen “GRC-9 meet & greet” te organiseren, had tot gevolg dat er op zaterdag maar liefst drie aanwezigen waren met tenminste één GRC-9 per persoon. De condities en/of activiteiten inde rest van het land waren wat beperkter, maar een paar leuke verbindingen konden we toch maken.

Bezoek en extra deelnemers aan de bbq zorgden voor een gezellige zaterdag en met het mooie weer hadden we de afdelingstent niet nodig voor de bbq waar we toch nog met een man of 20 van hebben genoten.

Verslag Voorjaarsvelddagen 2 -3 juni 2018

Omdat er nog wat over was van de VPK bar, hadden we deze keer zelfs een “Velddag bar”.

Het weer was mooi, de opkomst goed met zo’n 10 deelnemers en op zaterdagavond meer dan 20 deelnemers aan de bbq (dagbezoekers).

Voor velen was het nog even nagenieten na het VPK en dat lukte uitstekend met het mooie weer.

 

 

Op zondag kwam de PI4ZA ronde weer vanaf de camping, wat ook weer een leuke gebeurtenis was, die zo langzamerhand ook een traditie aan het worden is. Op de foto de “veld shack” van PI4ZA.

De bar zien we graag terug 🙂

Verslag Najaarsvelddagen 2 -3 september 2017

3 caravans (PA0GRI, PE1FTV, PH3NK), 3 campers (PA0GDZ, PE1RXJ, PA0R) en 1 tent (PA3DWJ), gevuld met 12 mensen en 4 honden stonden voor de verandering weer op het “originele Eindhovenveld”. Bertus en Ans konden er wegens andere verplichtingen niet de hele tijd bij zijn, maar ze kwamen wel op de bbq evenals andere vaste “meeëters” en dat was als altijd weer razend gezellig.

Ad en Marijke hadden een hond te logeren (daarom waren er 4) en alle spullen bij zich, maar dankzij het mooie weer, kon de afdelingstent in de bus blijven liggen.

Direct na de bbq kon Frans (RXJ) weer aan de slag met EME-experimenten en dat was een geslaagde voorbereiding voor de komende JOTA.

Verder weer weinig te melden behalve dat het weer heel geslaagd was. Wie het gemist heeft, krijgt volgend jaar juni een herkansing.

Verslag Voorjaarsvelddagen 10 – 11 juni 2017

5 caravans (PA0FW, PA0GRI, PE1KEH, PE1FTV, PH3NK), 2 campers (PA0GDZ, PE1RXJ) en 2 tenten (PA3DWJ), gevuld met 13 mensen en 3 honden stonden op het veld achter de recreatieruimte. Deze keer op een wat afwijkende tijdstip omdat het officiële Velddagweekeinde tijdens het Pinksterweekeinde viel.

Mooi weer (dus geen tent nodig) en een gezellige bbq met wat extra bezoekers (Klaas + xyl, Rens, enz). Weer heel geslaagd.

Verslag Najaarsvelddagen 2 – 4 September 2016

5 caravans (PA0FW, PA0GRI, PE1KEH, PE1FTV, PH3NK), 2 campers (PA0GDZ, PE1RXJ) en 1 tent (PA3DWJ), gevuld met 13 mensen en 3 honden stonden verspreid over 3 velden in verband met de drukte (er was ook een bbq van de afdeling Dordrecht). Op zaterdag kwamen en 10 bezoekers en een journalist van het ED.

Frans PE1RXJ ging weer aan de slag met EME (moonbouncing). De maan was op zaterdag tussen 10 en 16u “bruikbaar” en ondanks het platliggen van KPN Internet is er toch het e.e.a. gelukt en heft ook PD2DAF z’n antenne kunnen testen.

De GRC-9 activiteit kwam van Gerard en Ben (door het bezoek van journalist Roland bepert tot 2 qso’s)

De zaterdag werd afgesloten met de tradionele bbq, deze keer gewoon in de openlucht, want we hadden prachtig weer (tussendoor een paar buitjes, maar daar hadden we geen last van en de temperatuur was uitstekend).

Verslag Voorjaarsvelddagen 3 – 5 juni 2016

5 caravans (PH3NK, PA0FW, PE1KEH, PE1FTV, PA0GRI), 2 campers (PA0GDZ, PA0R) en 1 tent (PA3DWJ) inclusief bewoners (12 mensen en 2 honden) deden mee deze keer, op zaterdag aangevuld met een stuk of 5 bezoekers.

Met nog een gevulde caravan (PA3AO + yl + hond), 3 lege en de afdelingstent in het midden van het veld was het goed vol. We hadden af en toe wat buien, maar niet tijdens de bbq en ook op zondag was het mooi weer, dus kon alles droog ingepakt worden. Om de een of andere reden kwam ik nauwelijks over PI3EHV (had graag de ronde gedraaid vanaf het veld).

Reuze gezellige editie, we kijken al weer uit naar de najaarsdagen.

Verslag Najaarsvelddagen 3 – 6 September 2015

3 caravans (PA0FW, PE1KEH, PA0GRI), 2 campers (PA0GDZ, PE1RXJ) en 1 tent (PA3DWJ) inclusief bewoners (10 mensen en 3 honden) deden mee deze keer, op zaterdag aangevuld met een stuk of 5 bezoekers. Het aangekondigde slechte weer en/of andere verplichtingen zorde ervoor dat we wat “vaste” deelnemer misten. Hopelijk zijn ze er volgend jaar wel weer bij.

20150905_095229

Frans (PE1RXJ) was weer actief met EME en via internet was te zien dat het lukte en Gerard (PA0GRI) was druk in de weer met zijn automatische antenne installatie (om ISS te volgen) en op zaterdag met zijn GRC-9 spullen.

20150905_120059

 

Ben (PA3DWJ) heft weer heerlijk met de afdelingstent gespeeld.

De bbq was zoals altijd: razend gezellig en het weer viel achteraf gezien reusachtig mee.

Eigenlijk een standaard velddagweekeinde: heel erg leuk en we kijken al weer uit naar de volgende editie.

Verslag Voorjaarsvelddagen 5-7 juni 2015

3 caravans (inclusief PA0FW als “vaste” bewoner), 1 camper en 4 tenten huisvestten de deelnemers vanaf 4 juni. Gerard (PA0GRI) had het nodige “groene spul” bij zich en Rob (PE1ITR) kwam met z’n enorme mobiele mast.

Op zaterdag telde ik zo’n 25 aanwezigen bij de barbeque en dankzij het overwegend mooie weer hadden we de afdelingstent niet eens nodig!

Het was razend gezellig (zoals eigenlijk altijd).

20150606_091053

De mast van Rob op de aanhanger.

 

 

20150606_134221

 

 

 

Onder het toeziend oog en met hulp van de aanwezigen wordt de mast opgezet.

20150606_184428

 

 

 

De barbecue wordt aangestoken.

21 gedachten over “Veron Afdeling Eindhoven Velddagen

 1. Gerard

  Helaas kan ik er deze keer niet bij zijn.
  Reden: 12 juni is de OTC (Old Timers Club – daar ben jij te jong voor…)
  13 -19 juni SRS kamp in Kootwjkerbroek. (Daar kan jij ook heen (, later in die week).

  Wens jullie veel plezier (zonder mij….) Gerard, PA0GRI

  1. admin Bericht auteur

   Jammer, maar niets aan te doen.
   We zullen ons best doen het ook zonder jou gezellig te hebben en … in september krijg je een herkansing 🙂

   Veel plezier bij de SRS en groeten aan iedereen.

   73 Ben

 2. Frans

  Hallo Ben,

  Ik zal er weer zijn, deze keer alleen helaas.
  Met Camper en EME antenne
  ok kom op zaterdagochtend en blijf natuurlijk voor de BBQ
  Frans
  PE1RXJ

 3. Ad Spaninks (pe1ftv)

  Goede middag,

  Marijke en ik zullen er tijdens de aanstaande velddagen in het weekeinde van 1 en 2 september 2018 niet bij zijn. We zijn dan net even te ver weg van Kelpen-Oler om op en neer te komen.

  De grote legertent van de afdeling en de grote barbeknoeibak zullen er dan ook niet zijn, tenzij iemand anders ervoor kan zorgen. Mocht je je geroepen voelen, neem dan even contact op met Ben PA3DWJ.

  Veel plezier en tot een volgend keer!

  73, Ad (pe1ftv)

 4. Bertus

  Hallo Ben,

  Dit jaar zullen we keuzes moeten maken. Alle mooie activiteiten komen dicht bij elkaar te liggen.
  Het Pinksterkamp gaat voor ons dit jaar WEL door, Maar Kelpen-Oler schiet er bij in. Misschien lukt het nog on op zondagmiddag binnen te vallen voor een bezoek / bbq maar zelfs dat is niet zeker.

  Groeten,
  Bertus.
  PE1KEH

 5. Martijn

  Hoi Ben,

  Wij komen ook op de BBQ, te weten XYL en QRP.
  Tot zaterdag, goede weer heb ik net bij het KNMI besteld!

  Martijn PA3GFE

  1. Frans De Jong

   Ik ga er ook weer zijn,
   met vrouwlief (Loes)
   Met Camper
   met lange eme antenne en spullen voor de maan
   met veel goeie zin
   met BBQ spulletjes (natuurlijk)

   tot dan
   Frans
   pe1rxj

 6. Ad Spaninks (pe1ftv)

  Ook deze keer zullen Marijke en ik er weer bij zijn begin september. We brengen de legertent mee en zorgen voor houtskoolbriketten en de grote barbeknoeibak. Als jullie met z’n allen dan voor goed weer zorgen … 😉

  Tot dan en 73, Ad (pe1ftv)

 7. Bertus

  We zullen proberen het Franse zonnetje waar we nu nog van genieten (het is nu pas 30 graden Gerard) mee te slepen en komen dan op vrijdag in Knienseerd aan. De bergen moet ik jammerljk genoeg hier laten liggen.

  Ans en Bertus

 8. Frans de Jong

  Ha Ja Ben,
  we mogen weer… en weer eme oefenen, altijd leuk.

  Ik zal er weer zijn , met vrouwlief, camper en spullen
  en voor Gerard GRI: het wordt boven de -50, daar zet ik een flesje wijn op 😉

  73,
  Frans
  pe1rxj

 9. Gerard PA0GRI

  Als het echt goed weer wordt kom ik ook.
  Dus het moet echt boven de -50 graden zijn.
  Een pak sneeuw komen we ook nog wel overheen.

 10. Ad Spaninks (pe1ftv)

  Hallo Ben en andere velddagers,

  Marijke en ik zijn er de aanstaande velddagen weer bij en kijken er al reikhalzend naar uit. De grote barbeknoeibak en de legertent van de VERON afdeling Eindhoven brengen we mee. Die spullen liggen nog in de auto sinds het VPK in Vierhouten.

  Tot velddags en 73, Ad (pe1ftv)

  1. admin Bericht auteur

   Hi Hans,
   Eigenlijk had ik er natuurlijk al op gerekend dat je van de partij zou zijn (zeker toen je je ook nog in de ronde inmeldde).
   Leuk! We gaan er weer een gezellig weekeinde van maken
   73 Ben

  2. Dennis Jansen

   Hallo Ben,

   Net zoals vorig jaar zullen wij ook weer komen kamperen op de voorjaarsvelddagen 1 en 2 juni a.s.
   Wij komen met onze tent en doen weer graag mee met de BBQ.
   We zullen aanwezig zijn vanaf vrijdagmiddag.

   73,

   PD7DNS (Dennis) en PD7DHA (Marga)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.